پلورا (پرده ی جنبی)
- ارسال شده توسط کسری جعفری
- دسته بندی ارگان های توراکس, توراکس
- تاریخ اکتبر 10, 2019
- نظرات 9 دیدگاه ها
پلورا یا همان پرده ی جنبی یک غشای سروزی است که ریه ها و حفره ی توراسیک را پوشش می دهد. این پرده برایمان تنفس موثر و آسان را فراهم می کند. در این مقاله به ساختار، عملکرد و نکات بالینی پلورا خواهیم پرداخت.
ساختار
دو پلورا در بدن داریم (هر ریه را یک پلورا می پوشاند). این پرده ها از غشای سروزی (یک لایه ی سلولی سنگفرشی ساده که با بافت پیوندی حمایت می شود. این لایه ی سنگفرشی اپیتلیال را مزوتلیوم هم می نامند.
هر پلورا به دو قسمت تقسیم می شود:
- پلورای جداری: سطح داخلی حفره ی توراسیک را می پوشاند.
- پلورای احشایی: ریه ها را می پوشاند.
این دو قسمت (جداری و احشایی) در ناف ریه ها در امتداد یکدیگر قرار گرفته اند. بین پلورای جداری و احشایی یک فضای بالقوه وجود دارد که حفره ی جنبی نامیده می شود.
در ادامه هر کدام از پلورا ها با جزئیات بیشتری بررسی می کنیم:
پلورای جداری
پلورای جداری سطح داخلی حفره ی توراسیک را می پوشاند. پلورای جداری ضخیم تر از پلورای احشایی است و با توجه به قسمتی از بدن که با آن در تماس است می توان آنرا تقسیم بندی کرد:
- پلورای مدیاستینال: سطح لترال مدیاستینوم را می پوشاند(محتویات میانی حفره ی توراسیک که چندین ارگان را شامل می شود)
- پلورای سرویکال (گردنی): قسمتی از پلورای جداری که به طرف گردن ادامه یافته است.
- پلورای دنده ای: سطح داخلی دنده ها، غضروف های دنده ای و عضله های بین دنده ای را می پوشاند.
- پلورای دیافراگمی: سطح توراسیک(فوقانی) دیافراگم را می پوشاند.
پلورای احشایی
پلورای احشایی سطح خارجی ریه ها را می پوشاند و به حفرات بین لوبی نفوذ می کند. در ناف(هیلوم) هر ریه در امتداد پلور جداری قرار می گیرد.
حفره ی پلورال (جنبی)
حفره ی پلورال فضایی بالقوه است که بین پلورای جداری و احشایی قرار گرفته است. این حفره حاوی مقدار کمی مایع سروزی است که دارای دو عملکرد است:
اول اینکه با ایجاد لوبریکاسیون بین دو پلورا لغزندگی بین آنها را افزایش می دهد و دوم اینکه یک کشش سطحی ایجاد می کند که باعث کنار هم ماندن پلورای جداری و احشایی می شود. این امر باعث می شود همزمان با انبساط توراکس، ریه هم منبسط شده و با هوا پر خواهد شد.
توجه: اگر هوا وارد فضای پلورال شود این کشش سطحی از بین رفته و وضعیت پنوموتوراکس را ایجاد خواهد کرد.
بن بست های پلورال
در قدام و خلف، حفره ی پلورال به طور کامل با ریه ها پر نمی شود که این امر باعث به وجود آمدن بن بست هایی می شود. در این بن بست ها سطوح متقابل پلورای جداری با هم در تماس هستند.
دو بن بست در هر دو حفره ی پلورال وجود دارند:
- بن بست کوستودیافراگماتیک: بین پلورای کوستال و پلورای دیافراگماتیک قرار دارد.
- بن بست کوستومدیاستینال: بین پلورای کوستال و پلورای مدیاستینال و در پشت استرنوم قرار دارد.
این بن بست ها از لحاظ بالینی مهم اند، زیرا مکان مناسبی برای جمع شدن مایع(در مواقعی مانند پلورال افیوژن) هستند.
عصب دهی و خونرسانی
هر دو قسمت پلورا ساختار های نوروواسکولار متفاوتی دارند:
پلورای جداری
این پلورا به فشار، درد و دما حساس است. دردی که تولید می کند به خوبی لوکالیزه است و با اعصاب فرنیک و بین دنده ای عصب دهی می شود.
خونرسانی اش از شریان های بین دنده ای تامین می شود.
پلورای احشایی
این پلورا به درد، دما یا لمس حساس نیست. گیرنده های حسی آن فقط کشش را حس می کنند. همچنینی اعصاب خودکار را از شبکه ی پولمونری (شبکه ای از اعصاب که از تنه ی سمپاتیک و عصب واگ تشکیل شده اند) دریافت می کند. خونرسانی شریانی را از شریان های برونشیال (شاخه هایی از آئورت صعودی) دریافت می کنند و خونرسانی مشترکی با بافت پارانشیم ریه ها دارند.
نکات بالینی
پنوموتوراکس
پنوموتوراکس زمانی رخ می دهد که هوا یا گازی در فضای پلورال موجود باشد. این امر باعث از بین رفتن کشش سطحی مایع سروزی موجود در فضای پلورال شده و قدرت انبساطی ریه را کاهش می دهد.
علایم بالینی شامل درد سینه، تنگی نفس و انبساط غیر متقارن ریه هاست. به هنگام دق کردن، صدای طرفی که دچار پنوموتوراکس شده هایپر رزونانس می شود( به خاطر وجود هوای اضافی در قفسه سینه)
دو نوع پنوموتوراکس وجود دارد:
خودبخودی: بدون هیچگونه دلیل خاصی رخ می دهد. به دو نوع اولیه(بدون بیماری تنفسی زمینه ای) و ثانویه(با بیماری تنفسی زمینه ای) تقسیم می شود.
ترومایی: در اثر ترومای نافذ یا غیر نافذ سینه مانند شکستگی دنده رخ می دهد.
درمان بر اساس عامل ایجاد کننده است. نوع اولیه معمولا کوچک بوده و نیاز به مداخله ی کمی دارد در صورتی که نوع ثانویه و ترومایی نیازمند تعبیه چست تیوب هستند.
اشتراک گذاری این مطلب
برچسب:ارگان های توراکس
تکنولوژیست جراحی. علاقه ی زیادی به آناتومی دارم و نبود یه مرجع فارسی برای آموزش آناتومی تشویقم کرد تا این سایت رو راه اندازی کنم:)
ممکن است همچنین دوست داشته باشید
عروق قلب
تمامی اعضای بدن باید از طریق سیستم گردش خون با مواد مغذی و اکسیژن تامین شوند و قلب هم از این امر استثنا نیست. سیستم گردش کرونری (coronary circulation) به عروقی اطلاق می شود که خون را به قلب رسانده …
دریچه های قلب
ساختار هایی هستند که باعث می شوند جریان خون یک طرفه شود. دریچه ها از بافت پیوندی و اندوکاردیوم (داخلی ترین لایه ی قلب) تشکیل شده اند. قلب 4 دریچه دارد که به 2 گروه تقسیم می شوند: دریچه های …
پریکاردیوم
اگر قلب را یک پرتقال در نظر بگیریم پریکاردیوم پوست آن خواهد بود. پریکاردیوم کیسه فیبروسروزی می باشد که حاوی مایع بوده و بدنه عضلانی قلب و منشا عروق بزرگ (آئورت، شریان ریوی، وریدهای ریوی و وناکاوای فوقانی و تحتانی) را …
9 نظر
من به ندرت نظری میدم توی سایتا ولی واقن سایت فوق العاده ایه… چه از نظر محتوا چه از نظر سازمان دهی مطالب و امکانات موجود توی سایت برای save و یا share کردن مطالب… قطعا که جای بهتر شدن برای هر کاری وجود داره ولی در هر صورت خواستم تشکر کنم… خیلی برای شخص من مفیده سایتتون.
خیلی خیلی ممنون از نظر لطفتون ?
سعی می کنیم شایسته تون باشیم.
فقط میتونم بگم دمت گرم من و دوستام از این سایت برای یادگیری آناتومی استفاده میکنیم
خیلی خیلی ممنون از دلگرمی و لطف تون.
موفق و پاینده باشین?
درود خدا بر شما
????
استاد آناتومی هستم. این سایت فوق العاده است. آفرین
سلام
خیلی خوشحالیم که سایت مون تونسته نظر مثبت شما، استاد ارجمند رو جلب کنه. امیداوریم همواره بتونیم شایسته ی شما باشیم.???
یکی از بهترین سایت های فارسی آناتومی