دریچه های قلب
- ارسال شده توسط کسری جعفری
- دسته بندی ارگان های توراکس, توراکس, قلب
- تاریخ ژانویه 20, 2021
- نظرات 3 دیدگاه ها
ساختار هایی هستند که باعث می شوند جریان خون یک طرفه شود. دریچه ها از بافت پیوندی و اندوکاردیوم (داخلی ترین لایه ی قلب) تشکیل شده اند.
قلب 4 دریچه دارد که به 2 گروه تقسیم می شوند:
- دریچه های دهلیزی بطنی (Atrioventricular valves): شامل دریچه ی سه لتی و میترال. این دریچه ها بین دهلیز و بطن قرار گرفته اند.
- دریچه های سمی لونار (Semilunar valves) یا نیمه هلالی: شامل دریچه های پولمونری و آئورتی. این دریچه ها بین بطن و شریان ها قرار گرفته اند و جهت جریان خون خروجی از قلب را تنظیم می کنند.
در این مقاله به آناتومی، ساختار، عملکرد و نکات بالینی دریچه های قلبی خواهیم پرداخت.
دریچه های دهلیزی بطنی
این دریچه ها بین دهلیز و بطن قرار گرفته اند. این دریچه ها به هنگام شروع انقباض بطنی (سیستول) بسته شده و اولین صدای قلبی را تولید می کنند. دو دریچه ی دهلیزی بطنی داریم:
- دریچه ی سه لتی (Tricuspid valve): بین دهلیز و بطن راست قرار گرفته است. همانطور که از نامش پیداست از 3 لَت (cusp) قدامی، سپتال و خلفی تشکیل شده و قاعده ی هر لت به یک حلقه فیبروزی که حفره قلبی راست را می پوشاند، متصل شده است.
- دریچه ی میترال (Mitral valve): بین دهلیز و بطن چپ قرار گرفته است. این دریچه را دریچه ی دو لتی هم می نامند زیرا از 2 لت قدامی و خلفی تشکیل شده است. همانند دریچه ی سه لتی قاعده ی هر لت به حلقه فیبروزی که حفره ی قلبی چپ را می پوشاند، متصل شده است.
دریچه های میترال و سه لتی توسط اتصالاتی فیبروزی که طناب وتری (chordae tendineae) نامیده می شوند و به انتهای آزاد هر لت متصل هستند، حمایت می شوند. انتهای دیگر طناب های وتری به عضلات پاپیلاری (papillary muscles) که در سطح داخلی بطن ها قرار دارند، متصل است. این عضلات به هنگام سیستول منقبض شده و از پرولاپس دریچه ها به درون دهلیز جلوگیری می کنند.
در مجموع 5 عضله ی پاپیلاری وجود دارد. 3 تا از آن ها در بطن راست قرار گرفته و دریچه سه لتی را حمایت می کند و 2 تای مابقی در بطن چپ دریچه میترال را حمایت می کند.
دریچه ی سمی لونار (نیمه هلالی)
دریچه های سمی لونار بین بطن ها و شریان های خروجی قلب قرار گرفته اند. این دریچه ها در ابتدای استراحت بطنی (دیاستول) بسته شده و صدای دوم قلبی را ایجاد می کنند. دو دریچه ی سمی لونار داریم:
- دریچه ی پولمونری (Pulmonary valve): بین بطن راست و تنه ی پولمونری (pulmonary trunk) قرار دارد. این دریچه از 3 لت چپ، راست و قدامی (این نامگذاری بر اساس محل دریچه ها در دوران جنینی قبل از چرخش قلب می باشد).
- دریچه ی آئورتی (Aortic valve): بین بطن چپ و آئورت صعودی قرار گرفته است. دریچه ی آئورتی از 3 لت راست، چپ و خلفی تشکیل شده است.
سینوس های آئورتی راست و چپ نشان دهنده ی منشا شریان های کرونری راست و چپ هستند. به هنگام دیاستول وقتی خون پس زده می شود، سینوس های آئورتی را پر کرده و وارد شریان های کرونری می شود تا میوکاردیوم را خونرسانی کند.
دریچه های پولمونری و آئورتی ساختار مشابهی دارند. کناره های لت های هر دو دریچه به دیواره ی شریانی چسبیده اند و سینوس ها را تشکیل می دهند. لبه ی فوقانیِ آزادِ هر لت ضخیم است که به آن لنول (lunule) می گویند و قسمت میانی لبه ی فوقانی آزاد هر لت هم ضخیم است که به آن ندول (nodule) می گویند.
در ابتدای دیاستول بطنی خونی که به طرف قلب باز می گردد باعث پر شدن سینوس ها شده و لت های دریچه ها را به طرف یکدیگر می فشارد. این امر باعث بسته شدن دریچه می شود.
نکات بالینی
اختلالات دریچه ای قلب
اختلالات و بیماری هایی که دریچه ها را درگیر می کنند باعث اختلال در بازده عملکرد خونرسانی قلب می شوند. این اختلالات به 2 صورت تنگی (stenosis) یا نارسایی (insufficiency) دیده می شوند. تنگی به عدم باز شدن کامل دریچه اطلاق می شود. تنگی یک دریچه باعث کاهش جریان خون حفره ی مرتبط با آن دریچه می شود. در عوض نارسایی یا رگورژیتاسیون باعث به عدم بسته شدن کامل دریچه اطلاق می شود که عمدتا در اثر تشکیل ندول هایی (به دلیل اسکار یا انقباض لت ها) است که روی لت ها ایجاد می شوند و مانع بسته شدن کامل دریچه می گردند. نارسایی یک دریچه باعث بازگشتن مقداری خون به حفره ای که قبلا در آن بوده می شود. هر دو اختلال تنگی و نارسایی باعث افزایش حجم کاری قلب می شوند.
تنگی دریچه آئورتی
تنگی آئورتی به تنگی دریچه ی آئورتی اطلاق می شود. این تنگی جریان خروجی از قلب را محدود کرده و از 3 علت عمده ناشی می شود:
- کلسیفیه شدن دریچه در اثر گذر سن
- نقص های مادرزادی
- تب روماتوئیدی
علایم شایع در تنگی آئورتی شدید شامل تنگی نفس، سنکوپ و آنژین است. این نوع تنگی باعث افزایش حجم کاری بطن چپ شده و زمینه ساز هایپرتروفی بطن چپ می شود.
درمان قطعی به وسیله ی جراحیست و از طریق تعویض دریچه یا ترمیم دریچه با استفاده از بالون انجام می شود.
اشتراک گذاری این مطلب
تکنولوژیست جراحی. علاقه ی زیادی به آناتومی دارم و نبود یه مرجع فارسی برای آموزش آناتومی تشویقم کرد تا این سایت رو راه اندازی کنم:)
ممکن است همچنین دوست داشته باشید
عروق قلب
تمامی اعضای بدن باید از طریق سیستم گردش خون با مواد مغذی و اکسیژن تامین شوند و قلب هم از این امر استثنا نیست. سیستم گردش کرونری (coronary circulation) به عروقی اطلاق می شود که خون را به قلب رسانده …
پریکاردیوم
اگر قلب را یک پرتقال در نظر بگیریم پریکاردیوم پوست آن خواهد بود. پریکاردیوم کیسه فیبروسروزی می باشد که حاوی مایع بوده و بدنه عضلانی قلب و منشا عروق بزرگ (آئورت، شریان ریوی، وریدهای ریوی و وناکاوای فوقانی و تحتانی) را …
دیواره ی قلب
دیواره ی قلب را می توان به 3 لایه ی جدا تقسیم کرد: اندوکاردیوم، میوکاردیوم و اپی کاردیوم. در این مقاله به آناتومی و نکات بالینی این 3 لایه خواهیم پرداخت. اندوکاردیوم داخلی ترین لایه ی دیواره ی قلبی اندوکاردیوم …
3 نظر
واقعا دمت گرم
بابت تمامی اطلاعات مفیدتان ممنونم??
.
عالی هستید ممنونم