پریکاردیوم
- ارسال شده توسط کسری جعفری
- دسته بندی ارگان های توراکس, توراکس, قلب
- تاریخ دسامبر 24, 2020
- نظرات 1 نظر
اگر قلب را یک پرتقال در نظر بگیریم پریکاردیوم پوست آن خواهد بود. پریکاردیوم کیسه فیبروسروزی می باشد که حاوی مایع بوده و بدنه عضلانی قلب و منشا عروق بزرگ (آئورت، شریان ریوی، وریدهای ریوی و وناکاوای فوقانی و تحتانی) را می پوشاند.
این مقاله به بررسی عملکرد، ساختار، عصب دهی و نکات بالینی پریکاردیوم می پردازد.
ساختار آناتومیکی
پریکاردیوم از دو لایه اصلی تشکیل شده است: یک لایه خارجی سفت و محکم که پریکاردیوم فیبروزی نامیده می شود و یک لایه داخلی نازک به نام پریکاردیوم سروزی.
پریکاردیوم فیبروزی
پریکاردیوم فیبروزی در امتداد تاندون مرکزی دیافراگم قرار دارد. پریکاردیوم فیبروزی از بافت پیوندی سفت و محکم تشکیل شده و ساختار محکم آن از بیش از اندازه پر شدن قلب جلوگیری می کند ولی همین ویژگی می تواند باعث مشکلات بالینی شدیدی شود.
پریکاردیوم سروزی
این پریکاردیوم توسط پریکاردیوم فیبروزی احاطه شده و خود از دولایه تشکیل شده است لایه خارجی (جداری) که سطح داخلی پریکاردیوم فیبروزی را می پوشاند و لایه داخلی (احشایی) که لایه خارجی قلب (اپی کاردیوم هم نامیده می شود) را تشکیل می دهد.
حفره پریکاردیال فضایی است که بین لایه های داخلی و خارجی سروزی که مقدار کمی مایع لوبریکانت سروزی دارد. این مایع به کاهش اصطکاک بین قلب و ساختارهای اطرافش کمک می کند.
عملکرد ها
پریکاردیوم نقش های فیزیولوژیکی بسیاری دارد که مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می باشد:
- پریکاردیوم قلب را در مدیاستینوم ثابت کرده و حرکت آن را محدود می کند. ثابت سازی قلب توسط پریکاردیوم به دلیل اتصال آن به دیافراگم، جناغ و لایه خارجی عروق بزرگ رخ می دهد.
- پریکاردیوم از بیش از حد اندازه پر شدن قلب جلوگیری می کند. نسبتاً غیرقابل انعطاف بودن لایه فیبروزی پریکاردیوم از بزرگ شدن بسیار سریع قلب جلوگیری می کند.
- لایه نازکی از مایع بین دو لایه ی سروزی پریکاردیوم، اصطکاک ایجاد شده توسط قلب در حفره توراسیک را کاهش می دهد.
- پریکاردیوم فیبروزی به عنوان یک مانع فیزیکی بین ساختار عضلانی قلب و ارگان های مجاور احتمال عفونت در آن ها زیاد است (همانند ریه ها)، عمل می کند.
نکات بالینی
سینوس عرضی پریکاردی
این سینوس در اثر چین خوردن لوله قلبی در دوران جنینی به وجود می آید و مسیری است درون حفره پریکاردیال.
محل قرارگیری این سینوس:
- خلف آئورت صعودی و تنه پولمونری
- قدام وناکاوای فوقانی
- بالای دهلیز چپ
سینوس عرضی پریکاردی جریان شریانی خروجی (آئورت و تنه ی پولمونری) را از جریان ورودی وریدی (وناکاوای فوقانی و ورید های پولمونری) جدا می کند. از سینوس عرضی پریکاردی می توان برای تشخیص و بستن شریان های قلب حین جراحی بایپس گرفت قلبی استفاده کرد.
عصب دهی
عصب فرنیک عصب دهی سوماتیک پریکاردیوم را را بر عهده دارد. این عصب از گردن نشات گرفته و به سمت پایین و به طرف حفره توراسیک نزول می کند. عصب فرنیک شایع ترین منبع درد ارجاعی است. برای مثال در صورت رخداد پریکاردیت درد در شانه ی بیمار احساس میشود.
نکات بالینی
تامپوناد قلبی
ساختار نسبتاً غیرقابل انعطاف پریکاردیوم فیبروزی باعث می شود در صورتی که در حفره پریکاردیال مایع جمع شود، افیوژن قلبی ایجاد شود. به هنگام افیوژن قلبی فشار زیادی بر روی قلب ایجاد شده و باعث فشرده شدن دهلیز ها و بطن های قلب شده و بنابراین خروجی قلب کاهش می یابد.
پریکاردیت
پریکاردیت یا التهاب پریکاردیوم علل متعددی دارد که شامل عفونت باکتریایی و انفارکتوس میوکاردیال می باشد. علامت اصلی درد سینه بوده و عارضه اصلی پریکاردیت تامپوناد قلبی می باشد.
اشتراک گذاری این مطلب
تکنولوژیست جراحی. علاقه ی زیادی به آناتومی دارم و نبود یه مرجع فارسی برای آموزش آناتومی تشویقم کرد تا این سایت رو راه اندازی کنم:)
ممکن است همچنین دوست داشته باشید
عروق قلب
تمامی اعضای بدن باید از طریق سیستم گردش خون با مواد مغذی و اکسیژن تامین شوند و قلب هم از این امر استثنا نیست. سیستم گردش کرونری (coronary circulation) به عروقی اطلاق می شود که خون را به قلب رسانده …
دریچه های قلب
ساختار هایی هستند که باعث می شوند جریان خون یک طرفه شود. دریچه ها از بافت پیوندی و اندوکاردیوم (داخلی ترین لایه ی قلب) تشکیل شده اند. قلب 4 دریچه دارد که به 2 گروه تقسیم می شوند: دریچه های …
دیواره ی قلب
دیواره ی قلب را می توان به 3 لایه ی جدا تقسیم کرد: اندوکاردیوم، میوکاردیوم و اپی کاردیوم. در این مقاله به آناتومی و نکات بالینی این 3 لایه خواهیم پرداخت. اندوکاردیوم داخلی ترین لایه ی دیواره ی قلبی اندوکاردیوم …
1 نظر
مرسییییییی خیلی عالیه واسه یاداوری و تثبیت یا حتی یادگرفتن مباحثی که ادم قاطی میکنه یا یادش میرههههه دم شما گرررررم☆☆☆☆