عروق قلب
- ارسال شده توسط کسری جعفری
- دسته بندی ارگان های توراکس, توراکس, قلب
- تاریخ آوریل 17, 2021
- نظرات 7 دیدگاه ها
تمامی اعضای بدن باید از طریق سیستم گردش خون با مواد مغذی و اکسیژن تامین شوند و قلب هم از این امر استثنا نیست. سیستم گردش کرونری (coronary circulation) به عروقی اطلاق می شود که خون را به قلب رسانده و از آن درناژ می کنند. شریان های کرونری را عروقی تاجی قلب نیز می نامند زیرا قلب را همانند یک تاج (crown) در بر می گیرند.
در این مقاله به نام گذاری، توزیع و نکات بالینی عروق در سیستم گردش کرونری خواهیم پرداخت.
نام گذاری
شریان های کرونری
دو شریان کرونری اصلی وجود دارد که با شاخه هایشان کل قلب را خون رسانی می کنند. این شریان ها، شریان های کرونری راست و چپ نامیده شده و از سینوس های آئورتی (aortic sinuses) راست و چپ درون آئورت نشات می گیرند.
سینوس های آئورتی منافذ کوچکی هستند که درون آئورت و در پشت، راست و چپ فلپ های دریچه های آئورتی قرار گرفته اند. وقتی که قلب در حالت استراحت است، بازگشت خون به طرف بطن ها این پاکت های دریچه ای (valve pockets) را پر کرده و باعث ورود خون به شریان های کرونری می شود.
- از شریان کرونری چپ ابتدا شاخه ی قدامی-نزولی چپ (left anterior descending (LAD)) جدا می شود که این شاخه را شریان بین بطنی قدامی نیز می نامند (anterior interventricular artery). در ادامه شاخه هایی به نام شریان مارژینال چپ (left marginal artery (LMA)) و شریان سیرکومفلکس چپ (left circumflex artery (Cx)) از شریان کرونری چپ نشات می گیرند. در حدود 20-25% افراد شریان سیرکومفلکس چپ در خلف به شریان بین بطنی خلفی (posterior interventricular artery (PIv)) ملحق می شود.
شریان کرونری راست (right coronary artery (RCA)) به شاخه هایی تقسیم می شود تا در قدام شریان مارژینال راست (right marginal artery (RMA)) را در قدام و در 80-85% افراد در خلف شریان بین بطنی خلفی (posterior interventricular artery (PIv)) را تشکیل دهد.
ورید های قلبی
خون از ساب اندوکاردیوم (subendocardium) گذشته و وارد ورید های تبزین (thebesian veins) می شود، شاخه های کوچکی که از درون میوکاردیوم می گذرند. این وریدها به وریدهای بزرگ تری تخلیه می شوند و این وریدها به سینوس کرونری (coronary sinus) تخلیه می شوند. سینوس کرونری ورید اصلی قلب بوده و در سطح خلفی شیار کرونری (coronary sulcus) که بین دهلیز و بطن چپ است، قرار گرفته است. سینوس کرونری خون خود را به دهلیز راست تخلیه می کند. در دهلیز راست ورودی سینوس کرونری بین سوراخ دهلیزی-بطنی راست و سوراخ وناکاوای تحتانی قرار گرفته است.
5 شاخه خون خود را درون سینوس کرونری تخلیه می کنند:
- ورید قلبی بزرگ (great cardiac vein) که شاخه ی اصلی است. از نوک قلب نشات گرفته و از شیار بین بطنی (interventricular groove) گذشته و وارد شیار کرونری شده و در سمت چپ قلب به سینوس کرونری وارد می شود.
- ورید قلبی کوچک (small cardiac vein) نیز در سطح قدامی قلب قرار گرفته است و از طرف راست قلب عبور می کند تا به سینوس کرونری بپیوندد.
- یکی از ورید هایی که خون سمت راست قلب را تخلیه می کند، ورید قلبی میانی (middle cardiac vein) است. این ورید در سطح خلفی قلب قرار گرفته است.
2 ورید دیگری که در سطح خلفی قلب قرار گرفته اند شامل:
- در سمت چپ سطح خلفی ورید مارژینال چپ (left marginal vein).
- در قسمت مرکزی سطح خلفی قلب ورید بطنی خلفی چپ (left posterior ventricular vein) قرار گرفته است. این ورید در امتداد شیار بین بطنی خلفی حرکت کرده و به سینوس کرونری می پیوندد.
توزیع شریان های کرونری
در حالت کلی قسمتی از قلب توسط همان شریانی خون رسانی می شود که از روی آن ناحیه عبور می کند. در جدول انتهای همین مقاله می توانید به صورت خلاصه و دقیق تر مطالبی که در ادامه گفته می شوند را ببینید (توصیه می شود جدول مذکور را برای مرور حتما بخوانید).
- شریان کرونری راست از سمت راست تنه ی پولمونری (pulmonary trunk) عبور کرده و در امتداد شیار کرونری حرکت کرده و سپس چندین شاخه از آن جدا می شود. شریان مارژینال راست از این شریان نشات گرفته و در امتداد لبه ی راست و تحتانی قلب و به سمت نوک قلب حرکت می کند. شریان کرونری راست به حرکت خود در سطح خلفی قلب و در امتداد شیار کرونری ادامه می دهد. سپس شریان بین بطنی خلفی (posterior interventricular artery) از شریان کرونری راست نشات گرفته و در امتداد شیار بین بطنی خلفی به طرف نوک قلب حرکت می کند.
- شریان کرونری چپ از بین سمت چپ تنه ی پولمونری و دهلیز چپ عبور می کند. شریان کرونری چپ به 2 شاخه ی بین بطنی قدامی (anterior interventricular branch) و سیرکومفلکس (circumflex branch) تقسیم می شود. شاخه ی بین بطنی قدامی در امتداد شیار بین بطنی قدامی عبور کرده و به طرف نوک قلب حرکت می کند و در نوک قلب به سمت خلف رفته و با شریان بین بطنی خلفی آناستاموز ایجاد می کند. شاخه ی سیرکومفلکس در امتداد شیار کرونری به سمت لبه ی چپ و سطح خلفی قلب حرکت می کند. این شاخه منشا شاخه ی مارژینال چپ است که به سمت لبه چپ قلب حرکت می کند.
نکات بالینی
بیماری عروق کرونری
بیماری عروق کرونری مهم ترین علت مرگ در ایران و جهان است. این بیماری به حالتی اطلاق می شود که جریان خون میوکاردیوم کاهش یابد و از علل و عوارض مختلفی تشکیل شده است.
این کاهش جریان خون می تواند در اثر آترواسکلروز، لخته، فشار خون بالا، دیابت یا مصرف دخانیات صورت بگیرد.
آنژین صدری یکی از عوارض بیماری عروق کرونری است. آنژین صدری بیانگر حالتی است که فرد حین ورزش دردی موقت را در سینه ی خود حس کند. این درد در سینه حس شده و موقع استراحت از بین می رود. اگر آنژین صدری درمان نشود در آینده می تواند باعث عوارض شدیدی همچون انفارکتوس قلبی شود. در انفارکتوس قلبی در اثر قطع خون رسانی، میوکاردیوم نکروز می شود. پس از انفارکتوس میوکاردیوم تغییراتی در نوار قلبی مشاهده می شود که با کمک آن می توان تشخیص داد انسداد در کدام یک از عروق قلبی رخ داده است.
تغییر در لید نوار قلبی | شریان مسدود شده |
II, III, aVF | شریان کرونری راست |
V3, V4 | دیستال شاخه ی قدامی-نزولی چپ (LAD) |
V1, V2 | شاخه ی قدامی-نزولی چپ (LAD) |
I, aVL, V5, V6 | شریان سیرکومفلکس |
I, aVL, V2-V6 | پروگزیمال شریان کرونری چپ |
Tall R in V1 | شریان کرونری راست |
اشتراک گذاری این مطلب
تکنولوژیست جراحی. علاقه ی زیادی به آناتومی دارم و نبود یه مرجع فارسی برای آموزش آناتومی تشویقم کرد تا این سایت رو راه اندازی کنم:)
ممکن است همچنین دوست داشته باشید
دریچه های قلب
ساختار هایی هستند که باعث می شوند جریان خون یک طرفه شود. دریچه ها از بافت پیوندی و اندوکاردیوم (داخلی ترین لایه ی قلب) تشکیل شده اند. قلب 4 دریچه دارد که به 2 گروه تقسیم می شوند: دریچه های …
پریکاردیوم
اگر قلب را یک پرتقال در نظر بگیریم پریکاردیوم پوست آن خواهد بود. پریکاردیوم کیسه فیبروسروزی می باشد که حاوی مایع بوده و بدنه عضلانی قلب و منشا عروق بزرگ (آئورت، شریان ریوی، وریدهای ریوی و وناکاوای فوقانی و تحتانی) را …
دیواره ی قلب
دیواره ی قلب را می توان به 3 لایه ی جدا تقسیم کرد: اندوکاردیوم، میوکاردیوم و اپی کاردیوم. در این مقاله به آناتومی و نکات بالینی این 3 لایه خواهیم پرداخت. اندوکاردیوم داخلی ترین لایه ی دیواره ی قلبی اندوکاردیوم …
7 نظر
خیلی تشکر میکنم ✨. مطلب مفیدی بود برام واقعابکارم اومد.
سلام. من امتحان اناتومی دارم و سایتتون خیلی کمک بزرگیه
سلام عالی بود ممنون
مطالب ساییتون از پایه و خیلی واضح درس رو توضیح میده.شکل ها هم خیلی واضح و مفهومیه.ممنون از سایت خوب و مفیدتون
متشکرم
تشکر از مطالب خوب و مفیدتون
تشکر از مطالب خوبتون
لطفا سایتتون رو بسط بدید با تنوع بیشتری
سلامت و موفق باشید