حفره ی پوپلیتئال
- ارسال شده توسط مهدی محتشمی
- دسته بندی اندام تحتانی, ناحیه های اندام تحتانی
- تاریخ سپتامبر 26, 2019
- نظرات 0 نظر
حفره ی پوپلیتئال یک ناحیه لوزی شکلی است که در نمای خلفی زانو قرار گرفته است و اصلیترین گذرگاهی است که عروق و اعصاب از طریق آن، از بین ران و ساق عبور می کنند.
در این مقاله ما نگاهی به آناتومی حفره ی پوپلیتئال، مرز ها و محتویات آن خواهیم داشت.
مرز ها
حفره ی پوپلیتئال یک لوزی با چهار ضلع است. این لبه ها به وسیله عضلات کمپارتمان خلفی ساق و ران تشکیل شده است:
- لبه سوپرو مدیال: عضله سمی ممبرانوس
- لبه سوپرولترال: عضله دوسر ران
- لبه اینفرومدیال: سر مدیال گاستروکنمیوس
- لبه اینفرولترال: سر لترال گاستروکنمیوس و پلانتاریس
حفره ی پوپلیتئال همچنین دارای یک کف و یک سقف است. کف به وسیله ی سطح خلفی کپسول مفصلی زانو و سطح خلفی فمور تشکیل شده است. سقف از دو لایه تشکیل شده است: فاسیای های پوپلیتئال و پوست. فاسیای پوپلیتئال با فاسیا لاتای ساق ممتد شده است.
محتویات
حفره ی پوپلیتئال اصلی ترین کانال برای ورود و خروج ساختارهای عصبی عروقی از ساق می باشد. اجزای آن از سمت مدیال به لترال شامل:
- شریان پوپلیتئال
- ورید پوپلیتئال
- عصب تیبیال
- عصب فیبولار مشترک (عصب پرونئال مشترک)
عصب تیبیال و فیبولار مشترک سطحی ترین اجزای حفره ی پوپلیتئال می باشند و دو شاخه ی عصب سیاتیک هستند. عصب فیبولار مشترک به همراه تاندون عضله دو سر ران و در طول لبه ی لترال حفره ی پوپلیتئال حرکت می کند.
ورید صافن کوچک، فاشیای پوپلیتئالِ حفره ی پوپلیتئال را سوراخ می کند تا وارد این حفره ی لوزی شکل شود و به ورید پوپلیتئال بریزد.
در حفره ی پوپلیتئال، عمقی ترین ساختار شریان پوپلیتئال می باشد که ادامه ی شریان فمورال است و به درون ساق حرکت می کند تا آن را خون رسانی کند.
نکات بالینی
توده ی حفره ی پوپلیتئال
ظهور توده در حفره ی پوپلیتئال علت های مختلفی دارد. دو علت شایع، کیست بِیکر (Baker’s cyst) و آنوریسم شریان پوپلیتئال می باشد.
کیست بیکر
کیست بیکر یا کیست پوپلیتئال به التهاب و تورم بورسا ی سمی ممبرانوس (یک کیسه پر از مایع که در مفصل زانو دیده می شود) مربوط است و معمولاً در ارتباط با آرتریت زانو بروز می کند (روماتوئید یا استئوآرتریت). با وجود اینکه معمولاً خود به خود رفع می شود ولی می تواند پاره شود و علائمی شبیه ترومبوز ورید عمقی را ایجاد کند.
آنوریسم شریان پوپلیتئال
آنوریسم به معنی اتساع در شریان می باشد که بزرگتر از ۵۰% قطر نرمال باشد. فاسیای پوپلیتئال (سقف حفره ی پوپلیتئال) محکم و غیر قابل کشش می باشد و بنابراین آنوریسم شریان پوپلیتئال تاثیراتی بر دیگر اجزای حفره ی پوپلیتئال دارد.
عصب تیبیال بیشتر از سایر اجزا در معرض تحت فشار قرار گرفتن از سوی شریان پوپلیتئال است. مشخصه های اصلی تحت فشار قرار گرفتن عصب تیبیال شامل:
- ضعف یا نبود پلانتار فلکسیون
- گزگز پا و قسمت پوسترولترال ساق
آنوریسم شریان پوپلیتئال میتواند به وسیله ی نبض قابل لمس در حفره ی پوپلیتئال شناسایی شود. صدای شریان ممکن است با گوش دادن شنیده شود.
سایر علل
علل غیر شایع توده پوپلیتئال شامل ترومبوز ورید عمقی، کیست اکتسابی شریان پوپلیتئال و نئوپلاسم های مختلف مانند رابدومیوسارکوم می باشد.
اشتراک گذاری این مطلب
برچسب:ناحیه های اندام تحتانی
ممکن است همچنین دوست داشته باشید
استخوان های پا: تارسال، متاتارسال و فالانژ ها
استخوان های پا برای بافت نرم حمایت مکانیکی ایجاد کرده و به پا کمک می کنند تا وزن بدن را زمان که فرد ایستاده، تحمل کند. استخوان های پا را می توان به 3 دسته تقسیم کرد: استخوان های تارسال: …
استخوان فیبولا (نازک نی)
فیبولا استخوانیست که در لترال استخوان تیبیا قرار گرفته است. اصلی ترین کار فیبولا ایجاد محلی است برای اتصال ماهیچه ها و نقشی در تحمل وزن بدن ندارد. فیبولا سه مفصل اصلی دارد: مفصل تیبیوفیبولار پروگزیمال: با کندیل لترال تیبیا …
استخوان تیبیا (درشت نی)
استخوان تیبیا یا همان درشت نی مهم ترین استخوان ساق پا می باشد. این استخوان بعد از فمور بزرگترین استخوان بدن بوده و نقش بسیار مهمی در حمل وزن کل بدن دارد. در این مقاله به آناتومی تیبیا، لندمارک های …